Menu

Werken in de sportwereld

De sportwereld is gevuld met banen voor mensen met verschillende achtergronden en vaardigheden. Als je interesse hebt in de sportwereld, zijn er veel functies beschikbaar voor mensen met verschillende vaardigheden en die op verschillende manieren binnen de branche kunnen werken. Verrassend genoeg betekent werken in de sportwereld niet altijd dat je goed moet kunnen sporten. Het betekent dat zelfs als je heel slecht bent in sport, je toch kunt solliciteren op vacatures Amsterdam in de sportwereld. Kennis van en interesse in sport zal je zeker een groot voordeel opleveren in dergelijke beroepen. De volgende zijn enkele beroepen in de sportwereld die je kunt uitoefenen.

selective focus photography of man using headphones near athletes

Atletiek trainer

Er zijn verschillende beroepen in de sportwereld. Atletische trainers zijn verantwoordelijk voor het werken met atleten om blessures te voorkomen, blessures te rehabiliteren en hen te helpen zich voor te bereiden op competitie. Dit doen ze door trainingsprogramma’s te ontwikkelen, ervoor te zorgen dat de juiste apparatuur wordt gebruikt, blessures te evalueren en te diagnosticeren en behandelplannen op te stellen. Ze moeten ook potentiële problemen kunnen identificeren voordat ze serieuze problemen worden. Atletische trainers behandelen ook revalidatieprogramma’s voor atleten die lichte of ernstige verwondingen hebben opgelopen. Op basis van die verantwoordelijkheden moet je dus over de basiskennis op het gebied van gezondheid en sport beschikken.

Scout of pro scout

Scouts zijn verantwoordelijk voor het kijken naar wedstrijden die worden gespeeld door atleten en het evalueren van hun potentieel op professioneel niveau. Tijdens wedstrijden maakt een scout aantekeningen over aspecten zoals atletisch vermogen, mentale stabiliteit, arbeidsethos, werkgewoonten, leiderschapsvaardigheden, productiviteitsniveaus, reactietijd en snelheid, explosiviteit, behendigheid en flexibiliteit, pijntolerantie niveaus, blessure geschiedenis (indien aanwezig) , enz. Na het persoonlijk of op videoband (of beide) bekijken van een wedstrijd, zal de verkenner deze kenmerken onderzoeken die tijdens de wedstrijd zijn waargenomen. Dan kan hij/zij eindelijk bepalen of de atleten het potentieel hebben om professioneel te worden. Als zij de potentie hebben, dan meldt de scout de sporters aan bij de sportvereniging waar hij/zij werkt. Op die manier worden de potentiële atleten het doelwit van de club die moet worden gerekruteerd nadat ze zijn afgestudeerd aan de hogescholen. Op basis van die verantwoordelijkheden moet je beschikken over goede observatievaardigheden en minimaal basiskennis in de sport om als scout te kunnen werken.

Sportschrijver

Vervolgens kun je aan de slag als sportjournalist in de sportwereld. Deze baan omvat het schrijven van verhalen of krantenartikelen over sport gerelateerd nieuws en problemen. Een sportjournalist zou kunnen schrijven over een bepaald team of een willekeurig team, over atleten, over coaches en zelfs over scheidsrechters. Er zijn veel dingen om over te schrijven op dit gebied, waaronder blessures, salarissen, concepten en transacties, werving en nog veel meer. Verder heb je, in tegenstelling tot de andere 2 beroepen die zijn genoemd, niet echt veel kennis van sport nodig omdat je kunt leren over wat je gaat schrijven tijdens het zoeken naar de materialen. Natuurlijk zal een goede schrijfvaardigheid zeker veel helpen in dit beroep.

Sportcommentator

Werken als sportcommentator in de sportwereld gebeurt niet alleen op je televisiescherm. Je kunt er ook voor betaald worden. De meeste mensen realiseren zich niet dat professionele sportorganisaties grote omroep teams hebben die achter de schermen werken en de uitzendingen en verhalen maken tijdens een wedstrijd. Als je goede communicatieve vaardigheden hebt, is sportcommentator iets dat heel goed mogelijk is om na te streven.