Menu

Wat kun je doen bij erectieproblemen?

Veel mannen hebben wel eens problemen met het stijf worden van de penis. Dit wordt ook wel erectieproblemen of impotentie genoemd. Impotentie is een onderwerp waar veel mannen nog niet goed over durven te praten. Wellicht schaam je je ervoor, voel je je onzeker of denk je dat dit niet normaal is. Dit laatste is echter niet het geval, erectieproblemen komen namelijk zowel bij jong volwassenen als oudere mannen voor. De oorzaken kunnen per man en per leeftijd verschillen. Zo is het bij ouder worden normaal dat de penis minder goed stijf wordt. Daarnaast kunnen ook psychische oorzaken, zoals stress en angst, en lichamelijke oorzaken, zoals pijn en diabetes een rol spelen. Bespreek je klachten met de huisarts om de oorzaak vast te stellen. Deze tips kunnen je helpen bij het krijgen van een betere erectie.

Praat met je partner

Allereerst kan het voor jezelf prettig zijn om je erectieproblemen met je partner te bespreken. Het is belangrijk om bespreekbaar te maken dat je wellicht op dit moment niet de seksuele gemeenschap kan bieden waar jouw partner behoefte aan heeft. Zo zullen jullie elkaar beter begrijpen en kunnen jullie elkaar daarnaast ook steunen. Bespreek verder ook wat je prettig vindt of wat je liever anders zou willen. Door met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren groeit het vertrouwen en zul je elkaar beter begrijpen. 

Een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan daarnaast ook helpen om een stijvere penis te krijgen of te houden. Stop daarom met roken indien je rookt en vermijd alcohol zoveel mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om veel te bewegen en gezond te eten. Hierdoor zullen stress- en vermoeidheidsklachten verminderen wat opwinding kan stimuleren. Zorg ervoor dat je minimaal 2.5 uur per week actief beweegt. Hierbij kun je denken aan wandelen, fietsen, hardlopen en fitness. Je kan ook extra oefeningen doen om je spieren en botten te versterken. Wanneer je overgewicht hebt, is het aan te raden om af te vallen. 

Hulpmiddelen en extra prikkels

Daarnaast zijn prikkels altijd nodig om zin te krijgen en in de stemming te komen. Je kunt bijvoorbeeld met je partner elkaar eerst strelen en masseren. Daarnaast kunnen ook prikkels zoals een seksfilm, meer voorspel en glijmiddelen opwindend werken. Het is ook heel normaal dat je extra hulpmiddelen nodig hebt om zin te krijgen. Je kunt daarom bijvoorbeeld gebruik maken van een penisring, die ervoor zorgt dat de penis langer stijf blijft. Deze hulpmiddelen kun je onder andere in online winkels verkrijgen. 

Het gebruik van erectiepillen 

Je kunt daarnaast ook gebruik maken van erectiepillen. Deze pillen bevorderen of versterken de erectie. Ze zorgen er namelijk voor dat er meer bloed naar de penis stroomt en dat het bloed hier langer blijft. Verder helpen de pillen ook bij de zin in seks. Er zijn verschillende soorten erectiepillen verkrijgbaar. Sommige pillen werken erg snel en werken een aantal uur. Andere pillen kunnen tot wel 36 uur werkzaam zijn. Deze pillen zijn aan te raden wanneer je het moment van geslachtsgemeenschap niet wil plannen. Het is belangrijk om van tevoren met je huisarts te bespreken welke erectiepillen je wilt. Wanneer je een geschikte erectiepil hebt gekozen, kunt je deze onder andere online bestellen.