Menu

Wanneer is het verstandig een fysio in te schakelen?

Jaarlijks bezoeken wel 3 miljoen mensen een fysiotherapeut. Dit is een groot aantal, dus je hebt vast in je directe omgeving wel eens mensen over de fysiotherapeut horen praten of je bent er wellicht zelf al wel eens geweest. Veel mensen vinden het lastig om te bepalen wanneer het een juist moment is om naar de fysiotherapeut te gaan. In deze blog schreven we hierover.

Specialist op het gebied van het menselijk bewegend lichaam

De fysio is een echte specialist op het gebied van bewegen, hij of zij heeft hier minimaal 4 jaar voor gestudeerd, vaak zelfs nog langer want veel fysiotherapeuten hebben na hun reguliere opleiding nog een specialisatie gedaan. Fysiotherapeut is een beschermd beroep, je mag jezelf dan ook niet zomaar fysiotherapeut noemen. Een fysiotherapeut moet ingeschreven zijn in het BIG-register net als bijvoorbeeld artsen. 

Je kan door een arts doorverwezen worden naar een fysio bij veel verschillende soorten klachten, denk hierbij bijvoorbeeld aan rugklachten, schouderklachten, knieklachten of nekklachten. Maar je kan tegenwoordig ook zonder verwijzing van een arts naar een fysio gaan met klachten van het bewegend lichaam. Fysio’s kunnen ook veel voor je betekenen bij preventie van klachten. Een fysio kan goed leefstijladvies geven waardoor in de toekomst klachten worden voorkomen.

Wat gebeurt er als ik een fysio in Terheijden inschakel?

Een fysio luistert altijd eerst naar jouw verhaal en stelt aan de hand hiervan gerichte vragen om te kijken waar jouw klachten vandaan kunnen komen. Aan de hand hiervan voert de fysio in Terheijden een lichamelijk onderzoek uit en stelt vervolgens samen met jou een behandelplan op. In dit behandelplan wordt gekeken op welke manier jij zo snel mogelijk van jouw klachten af kan komen, of hoe jouw klachten zo veel mogelijk verminderd kunnen worden, zodat jij weer zo kunt functioneren als je wilt in je dagelijkse leven. Om de doelen in het behandelplan te kunnen bereiken, kunnen verschillende manieren van behandelen worden gebruikt door de fysio. De fysio in Terheijden kan kiezen voor een behandeling met manuele technieken zoals bijvoorbeeld massage of mobilisaties. Ook kan er gekozen worden voor het doen van oefentherapie. Bij deze oefentherapie zitten veelal ook leefstijladviezen en huiswerkoefeningen inbegrepen. Het is belangrijk om ook thuis aan jouw klachten te werken, om zodoende sneller van de klachten af te komen. Er kan ook behandeld worden met een combinatie van manuele technieken en oefentherapie.