Menu

Plantaardig eten en sporten een goede combinatie?

Een onderwerp waar al meerdere discussies over voorbij zijn gekomen. De een beweert dat plantaardig eten en sporten een combinatie is dat niet goed samen gaat. Daarentegen is er ook een groep mensen die met deze combinatie uitstekende resultaten laat zien. Zo werd in de netflix serie ‘The Game Changers’ de voordelen uitgelicht waarom sporten en plantaardig eten uitstekend samen gaan.

Haal eiwitten uit vegan producten

Iedere sporter zal beamen dat spierherstel een belangrijk onderdeel is wanneer jij intensief bezig bent. Dit spierherstel wordt versnelt door het eten van eiwitten. Voorheen werd vaak gedacht dat deze eiwitten met name uit dierlijke producten gehaald moesten worden. Niet blijkt minder waar. Plantaardige eiwitten fungeren even goed als een goede bron van eiwitten. Daarbij moeten we wel vermelden dat het belangrijk is als vegan dat je gevarieerd blijft eten. De combinatie van eiwitten uit verschillende voedingsbronnen zorgt ervoor dat de kwaliteit van eiwit inname versterkt wordt.

Belangrijke voedingsstoffen voor veganisten

Een dieet van plantaardig eten is mogelijk maar vereist wel enige kennis van de juiste voedingsbronnen. In tegenstelling tot een dieet op voeding uit dierlijke bronnen moet je goed letten dat je een aantal essentiële voedingsstoffen niet mist. Dit om een gezonde leefstijl te hanteren dat altijd een belangrijk uitgangspunt moet zijn. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je tekorten door middel van voeding weet op te lossen. Indien dit niet lukt dan zou je altijd nog supplementen kunnen gebruiken.

IJzer 

Een voedingsstof dat voor sporters zeker belangrijk is. IJzer zorgt namelijk ervoor dat het zuurstoftransport in het bloed goed verloopt. Een tekort van IJzer kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, bloedarmoede en een verminderd concentratievermogen. Voor sporters met een plantaardig dieet zijn er twee soorten ijzer. Haem-ijzer en non-haem-ijzer.

Zink

Ook zink is voor sporters een belangrijke voedingsstof. Deze stof zorgt namelijk voor bijvoorbeeld de opbouw van eiwitten, energiestofwisseling en het immuunsysteem. Dit is een stof dat voor veganisten vaak iets lastiger is om binnen te krijgen. Plantaardige bronnen van zink zijn granen, noten, peulvruchten en rijst.

Vitamine B12

Een stof dat ook voor elke vegan sporter een belangrijke rol speelt is vitamine B12. Het is een stof dat voornamelijk voorkomt in dierlijke producten. Het zorgt voor de vorming van zenuweefsels, rode bloedcellen en DNA. Het binnenkrijgen van B12 is essentieel en daarom raden we aan om hiervoor supplementen te nemen.