Menu

Hoe kan je de uitstraling van een werkplaats verbeteren?

Relatief veel bedrijven staan er niet of nauwelijks bij stil, maar een nette werkplaats zorgt voor extra vertrouwen bij (potentiële) klanten. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om de werkplaats netjes, schoon en professioneel te maken. Dit zorgt voor een betere werkomgeving voor de medewerkers en geeft meer vertrouwen bij klanten. In dit artikel geven we je voorbeelden om de uitstraling te verbeteren.

Creëer een opgeruimde werkomgeving

Meestal krijgt het showroomgedeelte veel aandacht. Echter is het totaalplaatje van belang bij het wekken van een goede indruk bij klanten. Daaronder vallen dus ook de werkplaats en het buitenterrein. Een belangrijke psychologische factor die klanten onbewust beoordelen. Oogt het bedrijf rommelig, ondanks een mooie showroom, dan kan dit al een reden zijn voor bezoekers om toch door te rijden naar een ander bedrijf.
Ga bijvoorbeeld werken met vaste plekken voor alle spullen. Hierdoor is het voor de medewerkers makkelijk om alles weer op te ruimen op de juiste plek. Ook kan de efficiëntie van de werkzaamheden wat worden verhoogd doordat men geen tijd kwijt is met materialen zoeken.

Zorg voor een schone werkomgeving

Vaak worden gereedschappen en apparaten in een werkplaats wat vies door onder andere oliën. Dit kan een wat onfrisse indruk geven, wat ten kostte kan gaan van het vertrouwen van klanten. Dit heeft er ook mee te maken dat vieze materialen er onbewust wat ouder en meer versleten uit zien.
Zodoende kan het verstandig zijn om te zorgen dat materialen er schoon uit zien. Dit kan eenvoudig door bijvoorbeeld elke laatste vijf minuten van de werkdag, de medewerkers even de werkplaats te laten schoon maken.
Uiteindelijk is dit ook voordelig voor de lange termijn gezondheid van de medewerkers.

Zorg voor overzicht

Ook een te volle werkplaats kan een onbewust een negatieve indruk geven. Veel spullen wordt namelijk vaak geassocieerd met een gebrek aan overzicht. Een onderdeel van kwaliteit. Door minder spullen in en rond de werkplaats te hebben, ontstaat overzicht en is opruimen en schoonmaken gemakkelijker.
Plaats zodoende spullen die weinig worden gebruikt in een ruimte waar geen klanten komen. 

Voorkom ongemak door drempels

Wanneer klanten een werkplaats in rijden, kan een (hoge) drempel vervelend zijn. Zeker voor mensen die niet zo goed zijn in langzaam optrekken. Voor mindervaliden kan een drempel voor de showroom juist lastig zijn. Een drempel kan met een rollator of rolstoel namelijk voor veel ongemak zorgen.

Drempelhulpen kunnen een eenvoudige oplossing zijn. Voor brede roldeuren zijn tegenwoordig extra brede drempelhulpen te koop. Zelfs tot wel 4 meter breed. De moderne drempelhulpen zijn bestand tegen hoge drukken. Hierdoor kan er ook met (zware) voertuigen overheen gereden worden. Een oploop toont klanten dat er echt is mee gedacht, wat bijdraagt aan een kwalitatieve uitstraling van het bedrijf.

Omdat elke drempel weer anders is, zijn er tegenwoordig vele soorten en maten drempelhulpen te koop. Meestal wordt er gekozen voor oplopen van rubber. Dit materiaal heeft als voordeel dat het stabiel ligt, duurzaam is, goede grip aan de wielen geeft, sterk is en eenvoudig in vele maten te maken is. Hierdoor heb je de keuze uit vele soorten en maten drempelhulpen.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Via de volgende link vindt je diverse soorten oplopen: drempelhulp kopen.

Het netjes houden van een werkplaats lijkt misschien overdreven maar uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het toch een onderdeel is van het besluitvormingsproces bij klanten. Onbewust wordt een bedrijf “gekeurd” door klanten. Probeer het goede voornemen niet éénmalig een keer in te voeren maar zorg voor een structurele verandering. Bijvoorbeeld door wekelijks elk laatste kwartier van de vrijdag, een opruim en schoonmaak kwartiertje in te stellen.

Naast drempelhulpen, is ook goede heldere verlichting en ventilatie van belang. Zorg verder uiteraard voor een veilige werkomgeving. Ook hier zal een (klein) gedeelte van de klanten op letten. Hopelijk hebben we je verder kunnen helpen met de verbetering van je werkplaats.