Menu

Fit blijven door te racen

Heb je er wel eens over nagedacht om te gaan autoracen om fit te blijven? Mentaal wordt je er sterk van en je coördinatie en reactievermogen zullen verbeteren. Er komt veel bij kijken om te beginnen met racen en het is een dure hobby. Voordat je echt weet dat je wilt beginnen is het handig om een virtuele race te proberen. Het is een echte race experience, je ervaart het alsof je écht deelneemt aan een race.  Wil je meer weten over fit blijven door te racen? Hoeveel het kost om coureur te worden? Lees dan verder!

Fit blijven

Racen is een effectieve manier om fit te blijven. Of je nu gaat hardlopen, fietsen of zwemmen, de competitie met jezelf of met anderen kan je motiveren om harder te trainen en je doelen te bereiken. Bovendien kan de adrenaline die vrijkomt tijdens het racen helpen om endorfine te produceren, wat kan leiden tot een gevoel van welzijn en euforie. Het is wel belangrijk om op een verantwoorde manier te trainen en te racen, en altijd een arts te raadplegen als je gezondheidsproblemen hebt.

Wat kost het om Coureur te worden?

Het is wel vrij voor de hand liggend dat de autosport niet in de goedkoopste hobby is. Zoals hiervoor gezegd kun je voordat je begint een virtuele race proberen, zo kom je er nog meer achter of het echt bij je past. Je kunt bijvoorbeeld zelf ervaren hoe het is om een coureur te zijn op het hoogste niveau, door te trainen in een f1 simulator. Ga ook voor jezelf na of je zelf een budget kunt investeren of sponsors kunt vinden die jou willen ondersteunen. Het is van veel zaken afhankelijk hoeveel budget je daadwerkelijk nodig hebt. Zo kun je denken aan de kosten voor het inschrijfgeld, schade aan je auto, benzine, etc. Je zult uiteindelijk ook een eigen raceauto aan moeten schaffen. 

Autoracen is simpel…

Autoracen is makkelijk te leren. Je kunt een cursus volgen en gemiddeld voldoen mensen na twee dagen al aan de eisen voor een licentie. Deze licentie geeft je toegang om in verschillende nationale klassen te racen. Maar je kunt ook doorleren, want met een extra cursusdag ontvang je bijna altijd wel je eu-licentie, waarmee je in snellere auto’s mag rijden en met sommige wedstrijden in het buitenland mee mag doen. Je licentie behaal je door examen af te leggen en de commissie zal dan bepalen of je aan de minimumeisen voldoet. 

Progressie maken 

Na twee dagen heb je het rijden al vaak goed onder de knie. Je hebt een goede basis gelegd, zo kun je bijvoorbeeld al goed remmen en inhalen. Uiteraard maakt trainen je beter. Toch is er veel om bij na te denken als je gaat autoracen, begin dus langzaam en leg de lat niet gelijk al te hoog op het begin. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Als je het maximale wilt behalen, dan zal je moeten blijven oefenen om te glijden en driften. Dit zal wel een aantal jaren duren voordat je dit zonder na te denken doet. Autosport is fysiek erg zwaar. Je hebt veel concentratie en uithoudingsvermogen nodig. Een goede coureur moet elk moment van de race geconcentreerd zijn. Het is dus erg belangrijk dat je lichamelijk en geestelijk gezond bent. Verder is het een kwestie van zoveel mogelijk race meters maken en ervaring opdoen.