Menu

Fietsen is gezond! Stap daarom snel weer eens de fiets op

Ondanks dat fietsen enorm gezond is missen de meeste mensen net dat beetje motivatie om wat vaker de fiets te pakken. Daarom lees je in deze blog meer over waarom je eens vaker de fiets zou moeten pakken! Én mochten al deze tips je nog niet over de streep trekken, een elektrische herenfiets kan het ook een stuk leuker maken om eens vaker de fiets te pakken!

Het is gezond voor je hart en bloedvaten

Doordat je met fietsen in beweging bent verhoog je je hartritme, hierdoor gaat je bloed sneller door je aderen stromen. Dit heeft invloed op hoe snel de (goede) voedingsstoffen worden aangevoerd in je lichaam én hoe snel de (slechte) afvalstoffen worden afgevoerd. Wanneer je regelmatig gaat fietsen zorg je er daarnaast ook voor dat je hart in rusttoestand ook gezonder is, uit onderzoek is gebleken dat het risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk daalt als je minstens 2,5 uur per week beweegt. 

Vermindert stress en verhoogt je geluk

Met fietsen ben je lekker in de buitenlucht en geef je je lichaam én geest de kans om te ontspannen. Op die manier komt er endorfine vrij wat het gelukshormoon is! Door het vrijkomen van endorfine daalt de dosis cortisol, welke verantwoordelijk is voor de stress in je lichaam. 

Het houdt je jonger

Onderzoek heeft getoond dat iemand die drie keer per week 45 minuten fiets de biologische leeftijd met maar liefst 9 jaar kan verlagen. Niet alleen de biologische leeftijd heeft baat bij fietsen in de buitenlucht, de buitenlucht heeft namelijk ook een verjongende werking op je huid. Dit komt doordat de bloedcirculatie in het huidweefsel toeneemt waardoor de giftstofen sneller afgevoerd kunnen worden.

Goed voor de weerstand

Wanneer je regelmatig gaat fietsen ben je een stuk beter gewapend tegen aanvallen van bacteriën en virussen. Het klopt namelijk niet dat je van een stukje fietsen verkouden wordt, dit loop je op door in een warme ruimte met veel mensen dicht op elkaar te zitten. 

Je doet aan vetverbranding

Het merendeel van de mensen die sporten doen dat om een beetje gewicht te verliezen, toch valt dat in de praktijk vaak vies tegen. Je gaat een aantal keer per week een stukje hardlopen maar het gewicht op de weegschaal daalt maar niet. Dit komt doordat over het algemeen je vetverbranding pas op gang komt na 30 minuten inspanning, en zelfs pas optimaal na 1 uur. In het eerste halfuur is je lichaam bezig met het verbranden van de suikers in je lichaam, pas later gaat het aan de slag met je vetreserves. Fietsen is een ideale bezigheid omdat je dit vaak langer dan 1 uur vol kunt houden. 

Fietsen maakt je fitter

Fietsen is enorm goed voor je conditie, wanneer je regelmatig een kwartier gaat fietsen verbetert de conditie van iemand die nauwelijks fietst al met 13%. Daarnaast houdt het dus niet alleen je hart gezond maar is het ook in strijd tegen diabetes. Het beginstadium van diabetes type 2 kan zelfs gestopt of teruggedraaid worden door regelmatig te fietsen.