Menu

Drie belangrijke lessen uit de praktijk van een businesscoach

De afgelopen jaren begeleidde ik als business coach vele ondernemers als hun persoonlijke adviseur en sparringpartner. Samen werken we aan het krijgen van een leuker leven. En vaak leidt dat ook tot meer zakelijk succes. Het is vaak voor deze ondernemers veel moeilijker een leuk leven te creëren, het zakelijke succes is er vaak al.

Hieronder schets ik drie belangrijke lessen die ik heb gedestilleerd uit die honderden gesprekken met ondernemers en vaak (zeer) ‘succesvolle’ professionals. Deze lessen gaan vooral over het persoonlijke leven van de ondernemer. 

1: Stel doelen

Te vaak zijn mensen alleen maar bezig met financiele, of objectieve doelen stellen en behalen. Nooit is er een holistisch plaatje geschetst waarin ook persoonlijke eigenschappen worden meegenomen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld: over 5 jaar wil ik graag een warmere, lievere man/vrouw zijn. We kijken niet alleen maar naar het werkwoord ‘hebben’. Maar ook naar de woorden “kunnen” en “zijn”. Over 5 jaar wil ik… ‘kunnen’, en wil ik …‘zijn’. Hoe ziet je relatie eruit? Wat voor ouder wil je zijn? Hoe wil je je fysiek voelen? Waar wil je financieel staan? Hoe wil je zijn als vriend, dochter/zoon, (community)leider, etc.etc.  

Ps: als je net als ik jeuk krijgt van de term ‘doelen stellen’, noem het dan anders. Routeplanner maken, of richting bepalen. Whatever. Als je het maar doet!

“Plan the work. Work the plan.”

2: Plan genoeg reflectietijd op je doelen
Het leven gaat snel. Zeker als je ondernemer bent. Plan dus genoeg tijd in om te reflecteren. Of, zoals ik wel eens zeg: het gaspedaal doet het, maar hoe zit het met de rem en routeplanner? Voordat je het weet ben je afgeweken van wat je echt wilt in het leven. 

Voorbeeld: de zaken die ik vorig jaar wilde, wil ik nu niet meer. Enerzijds omdat ik ze bereikt heb, maar anderzijds omdat ik een jaar verder besef dat ik wellicht iets anders nodig heb in mijn leven.

Voordat je het weet haalt de realiteit je in. De realiteit van een verbroken of nieuwe relatie, van een opleving of juist dip van de economie. Zonder reflectie (reflectie is: met jezelf of een coach/adviseur praten over wat je wilt en voelt), is de kans levensgroot dat je richting verliest in het leven. Met alle desastreuze gevolgen van dien. Dus loop eens een stil bos in, ga zitten in een stille kamer. En reflecteer, verstil. En beter nog: spar er met iemand over. 

“Before rightness of action, there’s rightness of being.” 

3: Werk aan je persoonlijkheid

Even technische psychologengepraat: veel van jouw problemen komen waarschijnlijk voort uit trauma’s. Soms kleine, soms grote.

We leven in een tijd waarin er grote doorbraken zijn op het gebied van het helen van trauma’s. Dit zorgt ervoor dat je je de minder leuke (of soms zelfs destructieve) kanten van je persoonlijkheid een stuk beter kunt aanpakken dan enkele jaren geleden. Deze trauma’s ‘zetten zich vast’ in het zenuwstelsel, of andere minder tastbare plekken van je lijf (Biofield), en zorgen vanuit daar voor verstoringen in je gedrag. Technieken als EMDR, Hypnose, Schematherapie, maar ook allerhande aanvullende hulp in de vorm van ceremonies (ik ben zelf erg fan van de zweethutceremonie en de naturequestceremonie) kunnen helpen je te bevrijden van blokkades.

Minder blokkades is minder weerstand, gedoe, pijn en gezeur. Hoe flexibeler jij wordt als mens, hoe makkelijker jij ‘judoot’ met de uitdagingen van het leven. Minder klappen vangen, meer ontwijken en anticiperen. Hoe meer jij jezelf leert kennen, de dieptes, je gedragingen. Hoe meer jij leert over anderen. Zo kun je van grotere waarde zijn voor anderen, en kun je tegelijkertijd meer in flow blijven in je leven. 

Jaap Duin (www.jaapduin.nl) is psycholoog en coach, organiseert expedities naar afgelegen plekken in de natuur en begeleidt in het dagelijks leven mensen die moeten presteren onder grote druk.