Menu

Beleef een gezond en lang leven dankzij een zoutarm dieet

Een gezond en lang leven, dat willen we het liefst van al toch allemaal, nietwaar? Maar een geluk is dat je een gezond en lang leven voor een groot deel zelf in de hand hebt. Voldoende bewegen, gezond eten, het zijn allemaal factoren die bijdragen tot een lang en gezond leven. En om een gezond voedingspatroon te hanteren kan het soms nodig zijn om offers te brengen, zoals het volgen van een zoutarm dieet. 

Zoutarm eten 

Zoutarm eten kan aangeraden worden om verschillende redenen. Zo is er in de eerste plaats het zoutarm eten bij ziekten zoals hart- en vaatziektes. Ook wanneer je van nature veel vocht ophoudt of last hebt van een hoge bloeddruk, wordt er vaak zoutarm eten voorgeschreven door de dokter. Dit kan dus betekenen dat je een aantal dingen die je erg graag eten, maar waar veel zout in zit, niet meer mag eten.  

Wat is een zoutarm dieet? 

In heel veel voedingswaren zit, soms zonder dat we het zelf weten, zout. Bij een zoutarm dieet moeten we onze inname van zout beperken tot maar 5 – 6 gram per dag. Dat lijkt veel, maar aan deze hoeveelheid zit je veel sneller dan je zou denken. Het is de hoeveelheid die aangeraden wordt voor iedereen, niet alleen voor mensen die bepaalde ziektes hebben. Het is dan wel gek dat het de naam dieet krijgt, aangezien het eigenlijk gewoon gaat om onze eetgewoonten aan te passen. Je mag nog wel alles eten, je moet alleen proberen minder zout te eten en te gebruiken.  

Tips voor het eten van minder zout 

Minder zout eten, het is moeilijker dan je zou denken, maar met de juiste tips is het echt een gemakkelijke opgave. Eet geen kant- en klare maaltijden, bak eigen brood om de grip op het zout niet te verliezen, vermijd producten zoals zalm, pizza en zorg voor kruiden op het eten waar geen zout in zit. Verder kan je je vooral focussen op het aankopen van verse producten zoals groenten en fruit, hier zit sowieso al veel minder zout in!