Menu

3 tips om een blessure te voorkomen

Sporten is ontzettend gezond en daarbij hartstikke leuk! In het bijzonder, wanneer je dit samen met vrienden of je partner doet. Intensief sporten brengt echter ook een aantal risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de kans op een ernstige blessure, waardoor je mogelijk lange tijd uit de roulatie bent. Vervelend, zeker wanneer je net lekker bezig bent! Er zijn een aantal tips die je helpen te voorkomen dat je geblesseerd raakt tijdens het sporten. Een van de opties die je alvast kunt overwegen is een sauna kopen! Een bezoek aan de sauna na een intensieve training helpt je lichaam bij het herstel van de beschadigde spieren en weefsels. Daarbij is het erg lekker om na het sporten te genieten van de warme sauna.

Als alternatief voor een bezoek aan de sauna, zou je kunnen overwegen om na het sporten een warm bad te nemen. Ook een warm bad zorgt dat je spieren ontspannen en daardoor sneller herstellen. Een goede oplossing, tot je de sauna in de tuin hebt staan! 

Tip 1: wissel verschillende sporten met elkaar af 

Alleen maar hardlopen kan de kans op bijvoorbeeld een blessure aan de knie vergroten. Net als dat het onverstandig is om alleen maar op de racefiets te zitten. Een combinatie van verschillende sporten maakt dat je lichaam als geheel sterker wordt. Bij iedere sport zal je andere spieren belasten en daardoor trainen. Een goede combinatie is hardlopen en zwemmen. Bij zwemmen worden gewrichten minder zwaar belast dan bij het hardlopen. Denk bijvoorbeeld aan je knieën en enkels, die bij het hardlopen forse klappen moeten verwerken. Bij zwemmen is daar in veel mindere mate sprake van, daar je niet op een harde ondergrond landt. Je kunt zelf een zwembad in de tuin plaatsen of een zwembad in de buurt opzoeken. 

Tip 2: eet gevarieerd en snack minder 

Niet alleen is het verstandig om verschillende sporten met elkaar te combineren. Kijk ook nog eens kritisch naar je eetpatroon. Zorg dat je gevarieerd eet, om alle bouwstoffen binnen te krijgen. Je lichaam heeft deze bouwstoffen nodig om je spieren zich te laten herstellen na een inspannende training. Na zo’n training is het verleidelijk om te gaan snacken. Snacks kunnen het herstel echter vertragen. Daarbij draagt het bepaald niet bij aan het verlies van gewicht. Iets wat je wellicht wel nastreeft! Online vind je veel informatie over het samenstellen van een gevarieerd voedingsschema.

Tip 3: bouw je trainingen rustig op 

Het is verleidelijk om na de eerste training al snel aan een volgende training te beginnen. Tijdens het sporten maakt je lichaam een stofje aan, die heel motiverend werkt. Pas echter op, dat je niet te hard van stapel loopt. Je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen van een vorige training. Gun je het lichaam die tijd niet, dan zal je de spieren steeds verder aantasten. Dit is riskant, daar het risico op een overbelasting al snel toeneemt. Gebruik een trainingsschema om je trainingen langzaamaan op te bouwen. Plan zeker in het begin voldoende rustmomenten in.