Wanneer relatietherapie?
Je relatie verloopt al een tijdje stroever dan vroeger het geval was. Frustraties lopen hoog op, en discussies escaleren regelmatig tot hevige ruzies die misschien wel dagenlang blijven hangen. Er is minder intimiteit, en meer vijandigheid. Klinkt dit herkenbaar? Dan hebben jij en je partner misschien wel behoefte aan relatietherapie. Voor wie nog twijfelt, biedt dit artikel een overzicht met signalen dat het tijd is om naar een relatietherapeut te stappen.
Het communiceren met je partner vlot niet
Lijkt het eeuwen geleden dat jij en je partner nog een leuk gesprek hadden? Dan kan relatietherapie een goed idee zijn. Er zijn heel wat factoren die de communicatie met je partner kunnen bemoeilijken. Bijvoorbeeld:
· De communicatie lijkt altijd erg negatief. Er wordt vooral geruzied en gediscussieerd, al gaat het om iets eenvoudigs als de boodschappen.
· Vaak komen steeds opnieuw dezelfde ruzies voor.
· Je bent bang om open en eerlijk met je partner te communiceren. Misschien vrees je dat er enkel ruzie van komt, of durf je bepaalde onderwerpen niet aan te snijden.
· Ruzies worden niet uitgepraat, zelfs wanneer het prangende problemen betreft.
· Er is niets meer om over te praten. Of… het voelt toch zo.
Je houdt dingen geheim voor elkaar
Misschien heeft je partner een affaire, of overweeg jij er een aan te gaan, al was het maar om aan de sleur te ontsnappen. Mogelijk voel je je aangetrokken tot iemand die niét je partner is, en weet je niet hoe je daar mee om moet gaan. Naast romantische of seksuele affaires, zijn er echter nog heel wat dingen die jij en je partner voor elkaar geheim kunnen houden. Denk maar aan financiële zaken, werk gerelateerd nieuws of informatie omtrent familie en vrienden.
Een goed functionerend koppel houdt er uiteraard wat dingen op na die ze niet per se met hun partner willen delen. Maar wanneer je bewust belangrijke dingen voor elkaar gaat verbergen, kan er wel eens iets ernstig schorten aan je relatie.
Er is geen sprake meer van intimiteit
En daarmee doelen we niet enkel op een gebrek aan of de afwezigheid van seksuele betrekkingen. Misschien vrijen jij en je partner nog wel, maar lijkt dat vrijen enkel een biologische behoefte te vervullen. Knuffelen, kussen, een snelle aai over de rug: dit soort liefkozingen lijkt geen onderdeel meer uit te maken van je relatie.
Maar ook een meer psychologische, mentale vorm van intimiteit kan ontbreken. Je hebt misschien het gevoel dat je niet jezelf mag zijn bij je partner, en heb je het gevoel ook thuis een rolletje te moeten spelen. Je mist een luisterend oor, of vindt net dat je partner je buitensluit en niets persoonlijks meer met je wilt delen.
Zijn bovenstaande problemen je niet vreemd? Dat hoeft geen reden tot paniek te zijn. Jullie zijn namelijk zeker niet het eerste koppel dat op zulke problemen stuit. Met de juiste relatietherapie is het mogelijk jullie weer het juiste pad op te krijgen, zodat de weg naar verbetering zichtbaar wordt. Ga naar online-relatietherapie.nl voor meer informatie.