Menu

Wanneer kan ik bij de fysiotherapeut terecht?

Jaarlijks komen er heel wat mensen bij de fysiotherapeut, maar wat doet een fysiotherapeut nu eigenlijk?

Een fysiotherapeut helpt mensen die moeite hebben met bewegen en daarbij last hebben van spieren of gewrichten. Door bijvoorbeeld een verkeerde (werk-) houding kan je hier meer last van hebben dan dat eigenlijk nodig is. Een blessure kan er voor zorgen dat je problemen ervaart. De fysiotherapeut kan je helpen dit te verminderen of zelfs helemaal op te lossen. Niets is toch lekkerder om je vrij te kunnen bewegen zonder dat je hinder moet ondervinden en met pijn rond moet lopen?

Met welke klacht kan je terecht bij de fysiotherapeut?

Denk hierbij aan klachten veroorzaakt door bijvoorbeeld artrose, een hernia, reuma, maar ook nekklachten, en klachten aan arm, schouder, enkel en pols.

Wanneer je een beroerte hebt gehad, ALS hebt, osteoporose of een longaandoening zoals COPD kan je ook in een traject terecht komen bij een fysiotherapeut. Hij of zij helpt je dan op een verantwoorde manier te gaan bewegen en geeft jouw tools in handen om met jouw aandoening om te gaan.

Het is belangrijk om aan te geven bij jouw fysiotherapeut waar de grens ligt. Het programma wat zij voor je opstellen is dan passend bij jouw klachten. Wanneer je bijvoorbeeld een operatie hebt gehad aan je knie, zal jouw fysiotherapeut het schema daarop instellen. Fysiotherapeuten werken dan ook vaak samen met specialisten en de huisarts.

De verschillende fysiotherapeuten

Er zijn verschillende fysiotherapeuten, te weten algemene en gespecialiseerde en ook daarin is weer verschil. Eigenlijk zegt het woord het al. Algemene therapeuten behandelen alle kwalen en de gespecialiseerde behandelen een specifieke doelgroep, zetten in op specifieke klachten of behandeling.

De meest voorkomende gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn:

  • Therapeuten die als doelgroep mensen met complexe aandoeningen.
  • Mensen die na een blessure weer terug willen gaan sporten worden behandelt door een sportfysiotherapeut.
  • Therapeuten die vooral klachten behandelen in het gebied van de buik, bekken en lage rug zijn bekkenfysiotherapeuten.
  • Heb je een klachten die het gevolg zijn van je werk of die je in het werken beperken dan kan je terecht bij een arbeidsfysiotherapeut.
  • Moeten jouw gewrichten stabieler gemaakt worden dan kan je terecht bij een manueel fysiotherapeut. Zij kunnen onder andere je kraken.

Hoe zit het met de vergoeding?

Fysiotherapie wordt voor een deel vergoed vanuit de basisverzekering. Een hierin meespelende factor is of jouw aandoening chronisch is of niet. Echter zijn dit maar een beperkt aantal behandelingen. Het is dus raadzaam om dit even na te kijken hoe dit bij jouw verzekering zit en of jij het toevallig in jouw aanvullende verzekering hebt zitten. Lees dus even jouw polisvoorwaarden en kijk of jij een fysio verzekering of aanvullende verzekering hebt. Dit voorkomt extra kosten voor jou.